Quantcast
Channel: båt – Hamaca Reiseblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 19

Øyhopping i Gøteborgs vakre skjærgård

$
0
0

Visste du at du for under 200-lappen kan komme deg til Sveriges nest største by OG en svensk øyperle helt uten egen bil? Har du en helg ledig i sommer er en storby- slæsj skjærgårdsferie ikke en dum kombinasjon!

Klokken 08 om morgenen forlater Elisabeth og jeg asfaltjungelen i Oslo på en blå buss, og ruller sørover mot et nytt svensk eventyr i regi av VisitSweden. Bare drøye fire timer senere befinner vi oss i helt annerledes landskap – på et svaberg i havgapet med sjø på alle kanter.

Sammen med en gjeng skandinaviske bloggere og journalister har jeg kommet i land på Vrangö, vår første destinasjon på en flere dagers øyhopping i Vest-Sveriges vakre skjærgård.

Første del av turen skal tilbringes på to øyer i den søndre skjærgården utenfor Gøteborg med røff kystnatur, smakfull skjærgårdsmat og en natt på et meget sjarmerende pensjonat. Det er til sammen bosatt ca 5000 mennesker i dette øyriket av større øyer og nakne holmer. All transport mellom øyene og fastlandet skjer med private båter eller ferjer, derfor er det heller ikke lagt opp til andre transportmidler enn trillebår, sykkel eller golfbil her ute.

 

Selv har jeg alltid vært en stor fan av øyer. Øyer har en egen atmosfære, synes jeg, spesielt dem som bare har et par kilometer omkrets. Med et såpass lite stykke land føles det som verden har krympet til en mye mer behagelig dimensjon. Etter en liten orienteringsrunde kan den indre GPSen gå i hvilemodus, og oppholdet på øya nytes til det fulle. Eller. Det kommer så klart helt an på været da. Værgudene på disse skjærgårdsøyene er kjent for å ha hyppige humørsvigninger. Før man vet ordet av det kan den perfekte sommerdagen bli avbrutt av piskende regnbyger.

Men så lenge man tar høyde for værsvingninger er det lite annet man trenger å bekymre seg over på et slikt sted. Bare ta en titt på stemningen på disse to sjarmerende øyene:

 

VRANGÖ

Etter en 30 minutters ferjetur fra fastlandet kommer vi i land på Vrangö til duskeregn og mørke skyer. Heldigvis tar det ikke lang tid før været har lysnet og vi får se øya forandrer karakter til en skikkelig ferieparadis.

Vrangö er en avlang øy med omtrent 400 fastboende som er plassert på den midtre delen av øya. Til tross for at Vrangö ligger hele 5 km fra fastlandet er ferjesystemet mellom øyene så godt lagt opp at flere velger å pendle fra øyene til jobben i Gøteborg. Ferjene her er i en helt annen liga enn småferjene i Oslofjorden med et flatere design, mer stillegående motor, komfortable seter og høyere fart. Det gjør reisen både behagelig og effektiv.

Vi starter øyhoppingen med å utforske områdene sør for havna. Både nord og sør på øya går det stier gjennom naturreservatet til mer øde sandstrender og svaberg.

Vi følger en sti som svinger seg gjennom lav bjørkeskog og åpnere kystpartier. 

Lokale Håkan forteller om livet på øya. Han trives godt på øya hvor alle kjenner alle og barna kan løpe fritt som de måtte ønske.

Været er grått og det er ikke mange badegjester å se – kun en ensom snekke med fiskestang.

På en høyde med god utsikt over havet og resten av øya står det over 100 år gamle Lotshuset der menn tidligere var stasjonert for å lose store fartøy trygt gjennom skjærgården.

Det blåser friskt på toppen som er vendt ut mot det åpne havet og spissen av Danmark som må ligge der et sted langt i det fjerne.

På vei gjennom det tettbebygde området får vi en advarsel om at alderen på øyas innbyggere er godt over gjennomsnittet.

Flere søte skapninger kommer frem når sola endelig titter frem fra skylaget.

Bebyggelsen på øya ser nokså normal ut, med unntak av at det ikke er eneste bil eller garasje i sikte.

Rett ved ferjeleiet ligger Skärgårdens Café, et koselig lyst cafélokale som er perfekt for litt fika mens man venter på ferja. 

Den hjemmelagede vaniljerute-kaka kan virkelig anbefales. Helt herlig! 

 

STYRSÖ

Denne øya ligger i hjerte av Gøteborgs søndre skjærgård, og er forbundet til naboøya, Donsö med en bro. Året rundt er det omtrent 1600 mennesker som bor på øya, mens tallet dobles om sommeren.

Vi går i land på Skäret på østsiden av Styrsö, og tar bena fatt for å finne overnattingsstedet vårt.

En oppslagstavle ser ut til å være obligatorisk for de bebodde øyene her ute i skjærgården.

Man kan ikke annet enn bli sjarmert av de koselige, hvitmalte husene med velstelte frukthager.

Natten skal tilbringes på hjemmekoselige, Pensionat Styrsö Skäret, med 13 rom – alle med hver sin unike stil.

Blondegardiner, frynsete lampetter og blomstrete tapet gir meg følelsen av å ha forflyttet meg flere tiår tilbake i tid.

Stedet er fullpakket av morsomme og sjarmerende detaljer – mange hentet fra Frankrike.

Innredningen i spisesalen og på rommene er lyse og delikate.

Og de fleste rommene har så klart fin utsikt mot havet.

Pensjonatet låner oss noen sykler, slik at vi lettere kan utforske øya.

Vi sykler gjennom koselig trehusbebyggelse med hvit- eller gulmalt fasade og røde takstein.

Det frister ikke med en dukkert på badeplassen, Uttervik, for vår del, men det er sikkert nydelig her når sola skinner.

De smale asfaltveiene er fine å sykle på, men det er viktig å være oppmerksom. Plutselig kommer en moped eller en elektrisk golfbil rundt hjørnet.

Kan det være Villa Villekula tro? Vi blir alle litt nostalgiske når vi oppdager dette vakre huset.

På kvelden blir vi servert en herlig treretters middag i spisesalen på pensjonatet vårt. 

Når middagen er ferdig går personalet for å rekke 22-båten. Vi kan bare forsyne oss av baren, får vi beskjed om. Drikkevarene skrives opp av gjestene selv og lyset slokkes av sistemann som går til sengs.

 

Hvordan komme seg fra Oslo til skjærgården utenfor Gøteborg?

1. Buss (3,5 t): Nettbuss har rutebusser som går direkte mellom Oslo Bussterminal og Gøteborg mange ganger daglig. Bestiller du på nettet koster en enkeltreise 150-250 kr for voksen. Prisen avhenger av hvor lenge i forveien du bestiller og når på dagen du ønsker å reise.

2. Trikk (ca 30 min): Utenfor bussterminalen i Gøteborg går det trikk videre til Saltholmen. Kjøp kollektivbillett til 29 kr som varer i 90 min. Last ned appen, Västtrafik To Go, og kjøp billett akkurat som med Ruter i Oslo. Ta trikk 9 eller 11 til Saltholmen.

3. Ferje (15-30 min): Fra Saltholmen går det ferje ut til den Søndre Skjærgården i Gøteborg. Du kan bruke den samme billetten som på trikken på disse ferjene.

Sjekk rutetider for trikk og ferje i Gøteborg ved å bruke Västtrafiks Reiseplanlegger. Denne finnes også som App!

 

Kart over stedene vi var innom på øyhoppingen i Gøteborgs skjærgård:

Andre innlegg fra Sverige:

The post Øyhopping i Gøteborgs vakre skjærgård appeared first on Hamaca Reiseblogg.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 19